Εισαγωγείς κρυστάλλινων ειδών και πορσελάνης
Πορσελάνη

Η λέξη πορσελάνη προέρχεται από την Ιταλική λέξη Porcelanna (μαλακόστρακο) εξαιτίας της ομοιότητας της επιφάνειάς της με την επιφάνεια του. Επίσης η πορσελάνη προφέρεται china στις αγγλόφωνες χώρες εξαιτίας της αρχικής καταγωγής της (Κίνα).

Πορσελάνη = Πηλός ο οποίος περιέχει στη μάζα του τα ακόλουθα: καολίνη , γυαλί , χαλαζίας, αλάβαστρο, στάχτη από κόκαλλα (bone china) και άλλα ορυκτά σε πολύ μικρότερη περιεκτικότητα. Το παραπάνω μίγμα ψήνεται αργά και σταθερά μέσα σε καμίνια σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους 1200 έως 1400 celsious.

Η σκληρότητα και γυαλάδα της πορσελάνης προέρχεται από τη δημιουργία γυαλιού μέσα στη μάζα κατά τη υπερθέρμανση της. Χαρακτηριστικά της πορσελάνης είναι χαμηλή διαπερατότητα και ελαστικότητα, ιδιαίτερη αντοχή (σε θερμικά ή χημικά σόκ), σκληρότητα, λευκότητα.

Bone china

Πρωτοκατασκευάστηκε στην Αγγλία. Τώρα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Παρατηρήθηκε ότι εάν προστεθεί στο μίγμα του πηλού στάχτες από κόκαλλα ζώων, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετική διαύγεια και λευκότητα. Η ύπαρξη καολίνης και ενός αστριούχου πετρώματος στο αρχικό μίγμα είναι απαραίτητη.